4-9-2020
Corona - gedragsregels KNHB

Gedragsregels voor teams en teambegeleiders

Uitgangspunten voor elke hockeyer en teambegeleider
• Volg altijd de regels van de overheid op.
• Blijf thuis bij de klachten zoals benoemd door de overheid en laat je testen. Als je deze klachten hebt, neem je niet deel aan wedstrijden, trainingen of andere verengingsactiviteiten totdat je de uitslag van de test hebt. Blijf ook thuis als iemand anders binnen je huishouden klachten heeft of positief is getest op het coronavirus.
• Bij een positieve test volg je de regels van de overheid en neem je niet deel aan wedstrijden, trainingen en andere verenigingsactiviteiten totdat dit weer is toegestaan.
• De KNHB raadt iedereen sterk aan ook gevolg te geven aan dringende adviezen van de overheid, zoals het op basis van bron- en contactonderzoek door de GGD uit voorzorg in quarantaine gaan.
• Zingen en schreeuwen is voor, tijdens en na hockeyactiviteiten niet toegestaan.
• Volg de aanwijzingen van de ontvangende vereniging altijd op. Zij zijn verantwoordelijk richting de overheid voor de handhaving van de overheidsregels op hun complex. Je helpt enorm als je uit jezelf de regels opvolgt én luistert naar de aanwijzingen van de vrijwilligers van de betrokken vereniging.

Voor vertrek naar een wedstrijd of training
• Check voordat je afreist, de website van de te bezoeken vereniging op geldende regels rondom het coronavirus. Deze kunnen per locatie anders zijn i.v.m. de lokale situatie en aanvullende regels vanuit de desbetreffende veiligheidsregio’s.
• Was je handen voordat je vertrekt en ga thuis nog naar het toilet.
• Kleed je thuis ook om, kleedkamers zijn over het algemeen gesloten.
• Reis als je 13 jaar of ouder bent alleen met personen uit hetzelfde huishouden of draag in de auto een mondkapje.
• Neem voor de zekerheid zelf ontsmettingsmiddel en reinigingsdoekjes mee.
• Ben je 18 jaar of ouder: houd voldoende afstand ten opzichte van alle anderen van 13 jaar en ouder.
• Ben je 13 tot en met 17 jaar: houd voldoende afstand ten opzichte van iedereen van 18 jaar of ouder.

Aankomst op het sportcomplex
• Kleedkamers op clubs zijn vaak te klein om de veilige afstand te behouden en hebben meestal een te beperkte douche en toiletfaciliteit, daarom zijn kleedkamers vaak gesloten.
• Schud geen handen.
• Ben je 18 jaar of ouder: houd buiten de wedstrijd zelf afstand ten opzichte van alle anderen van 13 jaar en ouder en dus ook tot je teamgenoten, teambegeleiding, scheidsrechters en fans.
• Ben je 13 tot en met 17 jaar: houd afstand ten opzichte van iedereen van 18 jaar of ouder.
• Neem je eigen materialen mee. Gebruik je iets van iemand anders, ontsmet het dan van tevoren goed.

Voor de wedstrijd
• Er vindt geen line-up en shake hands plaats. Teams stellen zich op verzoek van de
scheidsrechters voor de wedstrijd op op hun eigen helft en de scheidsrechter start de
wedstrijd of het kwart.
• Zorg dat de bank (en omgeving van de bank) zodanig is ingericht dat iedereen van 18
jaar of ouder afstand kan houden ten opzichte van alle anderen én dat teambegeleiders
tegen het hek aan plaatsnemen zodat er voldoende ruimte is voor de scheidsrechters
• Houd voldoende afstand ten opzichte van elkaar. Alleen tijdens spelsituaties die
onderdeel uitmaken van de warming-up hoeft de 1,5 meter niet te worden gehanteerd

Tijdens de wedstrijd
• Tijdens de wedstrijd is normaal spelcontact toegestaan voor alle leeftijden.
• Houd als je 18 jaar of ouder bent bij dode spelmomenten zoveel mogelijk de 1,5 meter
afstand ten opzichte van alle andere wedstrijddeelnemers.
• Houd op de bank en tijdens rustmomenten 1,5 meter afstand ten opzichte van anderen.
• Houd bij het warmlopen voldoende afstand ten opzichte van andere wedstrijddeelnemers
en het publiek. Het kan vaak niet anders dat je dan ergens buiten het veld je warmingup
doet.
• Houd ook tijdens en direct na de wedstijd voldoende afstand ten opzichte van de
scheidsrechters.
• Gebruik tijdens de wedstrijden en trainingen je eigen materialen zoals stick,
strafcornermasker, bidon etc. Ontsmet vooraf indien nodig.
• Houd je bitje in je mond zodat je handen niet onnodig in je mond zitten tijdens de
wedstrijd.
• Spuug niet op het veld.
• Ledig je neus niet op het veld.

Na de wedstrijd
• Schud geen handen en neem altijd de 1,5 meter afstand in acht.
• Douche/ kleed je thuis om.

Meer informatie?
Op de website van de KNHB vind je niet alleen het algemeen sportprotocol maar ook de
handreiking toeschouwers en een uitgebreide lijst met veelgestelde vragen (en antwoorden)
De informatie wordt aangepast als de actualiteit daarom vraagt. Raadpleeg dus regelmatig
onze site voor de laatste versies.

Bijlage: nocnsf-protocol-verantwoord-sporten-v16.pdf